De naam “Cavalier” wordt net zo uitgesproken als je het schrijft. Het is dus geen ‘cavaljéé’!
De Cavalier is een hond, die zich gemakkelijk aanpast aan allerlei situaties. Op een flat in de stad of buiten in een huis met tuin, dat maakt hem niet uit. Als hij maar niet vaak alleen hoeft te zijn en op tijd vrij kan rennen en dus voldoende wordt uitgelaten. Dat mag een klein ommetje zijn of een grote wandeling, want een volwassen Cavalier heeft een goed uithoudingsvermogen. Ze zijn slim en leren over het algemeen snel. Vooral dingen die zij leuk vinden. Veel Cavaliers zijn dol op spelletjes. Op de Behendigheidsport (Agility) en de Gehoorzaamheidcursussen die bij diverse Kynologenclubs en hondenscholen worden gegeven zijn dan ook heel vaak Cavaliers te vinden, waarvan sommigen ook op wedstrijdniveau heel goed presteren. Kortom, de Cavalier is geschikt voor alleenstaanden, voor gezinnen, ook met kinderen en ook heel bijzonder voor ouderen, die vaak een groot ras gehad hebben en nu een kleinere hond willen hebben.
De Cavalier houdt er niet van om lang alleen te zijn. Zeker niet als hij jong is. Schaf dus geen pup aan als je door werk of andere omstandigheden genoodzaakt bent hem langere periodes alleen te moeten laten. Daar wordt hij erg ongelukkig van en kan om toch te proberen aandacht te krijgen allerlei vervelende gewoontes gaan aanleren, zoals voortdurend blaffen of in het meubilair gaan bijten en vernielen.
Cavaliers zijn er in vier erkende kleuren:
BLENHEIM
RUBY
TRICOLOUR
BLACK AND TAN
Wat wordt het . . . . . een reu of een teef?
Of je nu kiest voor een reutje of voor een teefje, ze zijn beiden even lief van karakter. Reuen zijn zelfs vaak nog grotere knuffels als teven (zegt men..) Ook zijn er weinig karakterverschillen in de verschillende kleuren. Iedere Cavalier, van welke kleur ook, heeft zijn eigen lieve en soms eigenwijze karakter. Dat kan per hond verschillen en heeft niets met de kleur te maken.
- Alle cavaliers verharen tweemaal per jaar.
- Teefjes verharen (door hun hormonale huishouding) soms wat vaker dan reuen.
- Teefjes zijn meestal wat kleiner dan reuen. Ze worden ongeveer ieder half jaar loops. Ze verliezen dan een dag of tien wat bloed en zijn dan zeer aantrekkelijk voor reuen, hetgeen soms wel 3 weken kan duren.
- Teefjes worden soms (dan kan per hond zeer verschillend zijn) als ze wat ouder zijn wat rustiger dan de reuen.
- Reutjes zijn meestal wat forser dan de teefjes. Ze hebben de neiging om bij het wandelen over ieder plasje of geur hun eigen geur te willen zetten door een klein plasje te doen. Dit kan heel vaak voorkomen worden door het van jongs af aan sterk te ontmoedigen en de pup/hond op te voeden. Ook blijven reuen op oudere leeftijd vaak actiever dan teven.
Cavaliers zijn over het algemeen goede eters. Pups en jonge honden krijgen nog meerdere kleine maaltijden over de dag verdeeld maar de volwassen honden krijgen meestal een of tweemaal per dag een maaltijd. Natuurlijk mag er ook af en toe een hondenkoekje gegeven worden. Maar pas op! Cavaliers hebben heerlijke snoetjes met van die grote vragende ogen en dan bestaat al snel de neiging om toch nog een extra koekje te geven.
Op zoek naar een goede fokker
Een Cavalierpup schaf je aan voor zijn hele leven en dat kan wel voor 10 tot 15 jaar zijn. Ga dus naar een goede fokker, die lid is van de Cavalier Club Nederland. Bij de Geboorteberichten kun je zien waar er nestjes geboren zijn. Alle fokkers die aangesloten zijn bij de Cavalier Club Nederland fokken volgens het Fokreglement, wat o.a. inhoudt dat de harten van alle fokdieren gescreend worden door middel van een dopplertest en dat alle fokdieren op SM (Syringomyelia) gescand worden d.m.v. een MRI scan. Net als bij veel andere rassen komen er ook bij de Cavalier een paar erfelijke gezondheidsproblemen voor. Vraag naar de testresultaten bij de fokker om zoveel mogelijk gezondheidsrisico’s uit te sluiten.
Bekijken en uitzoeken van de pup
Ga dus bij verschillende fokkers kijken die een nestje hebben liggen. De moederhond moet ook aanwezig zijn. Kom je ergens waar de pups niet gehouden worden zoals zou moeten, laat je dan geen pup aanpraten. Beslis dus niet overhaast want alle pups zijn namelijk schattig!!
Koop ook geen pup omdat je het ‘zielig’ vindt!!
Bij vrijwel de meeste fokkers kun je pas een pup uitkiezen vanaf de leeftijd van 5 tot 7 weken oud en dus niet als ze “al” een week oud zijn.
Als je de keuze hebt tussen meerdere pups van het door jou gewenste geslacht en kleur, is het belangrijk dat je een pup kiest die je het meest aanspreekt. Houd hierbij in gedachte dat, zelfs op deze jonge leeftijd, de onvermoeibare, uitbundige pup deze eigenschappen waarschijnlijk houdt als hij opgroeit. Ook een stille, verlegen pup zal deze eigenschappen behouden.
De beste keuze is een attente, nieuwsgierige, mollige, levendige en speelse pup, die zich tot jou aangetrokken voelt en waarmee je direct ‘een klik’ hebt.
Een goede, verantwoordelijke fokker wil ook graag dat zijn pups goed terecht komen. Houd er dus rekening mee dat er tijdens een gesprek vragen gesteld worden om te kijken of je wel een geschikt huis kan bieden aan de Cavalier. Aangezien het ook bij een veelbelovende pup moeilijk is om te voorspellen of het inderdaad een ‘showhondje’ zal worden, worden de meeste pups verkocht als ‘huishond’. Meestal weet de fokker uit ervaring toch wel op welke punten er bij de pup gelet moet worden voor show/fokkwaliteit en kan dan voor een - volgens hem - veelbelovende pup een hogere prijs vragen.
Waar moet je nog meer op letten bij het bekijken en uitzoeken van een pup
- Het diertje dient vrij van parasieten te zijn.
- Schilfers op de huid kunnen duiden op schilfermijt (Cheyletiella).
- Kleine zwarte beestjes of korreltjes tussen de achterbenen en rond het geslachtsorgaan betekenen meestal vlooien.
- Bruin, stinkend smeer uit de gehooropening kan oormijt betekenen.
- Een duidelijke verdikking rond de navel duidt vaak op een navelbreuk. Dit geeft meestal geen problemen. Bespreek dit wel met de fokker en maak hier afspraken over. Mocht de verdikking toch na ongeveer 6 maanden veel groter worden en de hond dus wat ouder is of de hond heeft er echt hinder van, dan kan altijd nog besloten worden om dit operatief te laten behandelen.
- Kijk of bij de jonge reu de teelballen al zijn ingedaald. Vaak zijn cavaliers daar wat later mee. Mochten er uiteindelijk 1 of twee teelballen niet indalen dan heeft dat voor de gezondheid van het reutje geen enkel gevolg.
- Hoe staat het met het gebit van de pup? Is het een schaar- of tanggebit? Is het een onder- of bovenbijter? De cavalier hoort een schaargebit te hebben. .
- Heeft de pup rond de leeftijd van 6/8 weken zijn puppy enting inclusief Parvo gehad? Vraag om het dierenpaspoort. Informeer ook of de pup ontwormd is, hoe vaak en wanneer voor het laatst. Minstens driemaal in de eerste 8 weken is normaal.
- De moederhond hoort er altijd bij aanwezig te zijn. Is ze lief en sociaal? Dit is heel belangrijk, omdat de pups het gedrag van de moeder overnemen.
- Kijk hoe de fokkers met de honden en pups omgaan. Worden ze met liefde en aandacht groot gebracht? Worden ze goed gesocialiseerd?
- Zien de honden en pups er schoon en verzorgt uit?
- De raspups worden altijd gechipt (tussen de 5 en 8 weken) door de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland. Deze pups krijgen ook een erkende stamboom.
- Ga altijd als je de pup hebt opgehaald eerst naar de dierenarts om de pup na te laten kijken.
- Zijn de pups ook daadwerkelijk de pups die bij de pupinformatie van de Cavalier Club Nederland staan opgegeven. Vraag aan de fokker om de stambomen van de Raad van Beheer van de ouders te mogen zien.
Kijk uit voor broodfokkers, handelaren en opkopers!
Op marktplaats.nl, in kranten, in tijdschriften etc. vind je vaak broodfokkers, hondenhandelaren en opkopers die voor een lage prijs hondjes zoals de Cavalier aanbieden.
Waarom kan je beter niet bij deze bedrijven een hondje kopen?
- De pups en ouderdieren leven vaak in zeer slechte omstandigheden.
- Er wordt meestal geen origele stamboom van de Raad van Beheer bij afgegeven, zodat nooit te controleren is of je wel een ‘raszuivere’ Cavalier koopt.
- Hoe meer puppies ze hebben, hoe meer ze verdienen. Daarom wordt een teef vaak elke keer als ze loops is gedekt. Hierdoor wordt de moeder uitgeput en de pups steeds zwakker.
- De pups groeien vaak niet op in huis, waardoor de pups niet gesocialiseerd worden. Ze raken niet gewend aan mensen of allerlei andere dingen, waardoor het vaak angstige hondjes blijven.
- Als de hondjes thuis komen, blijken ze vaak ziektes onder hun leden te hebben of last van ongedierte.
Door bij een broodfokker, handelaar of opkoper een hondje te kopen, houd je deze bedrijven in stand. Zij kunnen ook misleidende advertenties plaatsen bijvoorbeeld: kwaliteitpups, gezonde en betaalbare pups, pups groeien op in huis met kinderen, pups met stamboom, pups gesocialiseerd, enz.
Laat je niet overhalen door die vertederende kopjes, al is het nog zo moeilijk! Als je zo een pup koopt stimuleer je deze fokkers om hier mee door te gaan.
Tot besluit
Een goede fokker zal het op prijs stellen, indien je regelmatig wat van je laat horen en bij eventuele moeilijkheden direct contact opneemt. Gezamenlijk kan dan naar een oplossing gezocht worden. Meestal kan dit veel kosten van een dierenartsbezoek besparen! De meeste fokkers hebben jarenlange ervaring en voelen zich - ook na de verkoop van een pup - nog medeverantwoordelijk voor hun fokproducten.
‘Bezint eer gij begint ‘ . . .
Onthoud dat een hond, in dit geval een Cavalier, moet passen in je levensstijl. Ze maken deel uit van het gezin. Wanneer je niet voldoende tijd hebt om de hond aandacht te geven, begin er dan niet aan.
Heb je er de tijd voor? Geld? Geduld? Je manier van leven?
Denk daar heel goed en lang over na want het houden van een hond schept grote verplichtingen.