Geachte collega's,

Nieuwe test SDMA
Het vroegtijdig aantonen van chronisch nierfalen is nog altijd een uitdaging in de praktijk, doordat de creatinine in deze fase nog niet verhoogd is. Symmetric Dimethylarginine (SDMA) is een stof afkomstig uit de spieren en de excretie geschiedt volledig via de nieren. Het is een zeer betrouwbare parameter voor het diagnosticeren van chronisch nierfalen in een vroeg stadium, als aanvulling op de eiwit/creatinine ratio in urine. Nieuw onderzoek bij katten toont een significant negatieve correlatie aan tussen de glomerular filtration rate en SDMA. Per november biedt LABOKLIN de bepaling van SDMA d.m.v. ELISA aan. De test wordt geadviseerd bij verdenking van beginnend nierfalen bij kat en hond. Benodigd is 0,5 ml serum, eventueel lithiumheparine-plasma. Het testnummer is 460, de kosten € 19,80 excl. BTW en de test wordt twee keer per week uitgevoerd.

Nieuwe testen: infectieuze agentia
LABOKLIN heeft weer een aantal nieuwe testen voor de diagnostiek van infectieuze aandoeningen. Zo is het nu mogelijk om bij een positieve uitslag van de PCR op Dermatofyten een PCR aan te vragen voor species differentiatie. De nieuwe test kan alleen worden aangevraagd in combinatie met de PCR Dermatofyten.

Daarnaast hebben we een semikwantitatieve PCR test ontwikkeld voor Microfilaria (waaronder Dirofilaria immitis - hartworm - valt). Deze test vervangt de huidige PCR voor Microfilaria. De kwantificering is opgedeeld in de klassen: negatief, gering, matig, hoog en zeer hoog. Bij een positieve uitslag kan een species differentiatie worden aangevraagd. Zowel de semikwantitatieve uitslag als de species hebben gevolg voor de behandeling. Zo zal een hoge of zeer hoge infectiegraad de eerste 2 maanden bij voorkeur met een lagere dosering behandeld dienen te worden om de kans op thrombo-embolieën te verkleinen.

Voor FIV is er naast de kwantitatieve PCR die door een partnerlaboratorium wordt gedaan nu ook een kwalitatieve PCR ontwikkeld die LABOKLIN zelf uitvoert. Bij deze PCR wordt geen 'provirus load' bepaald. De testduur is 2-4 werkdagen.

Tot slot zijn de PCR’s voor Reovirus en Adenovirus van reptielen ook gevalideerd voor vogels.

Testnr. Test Diersort Monstermateriaal Prijs ex. BTW
460 SDMA Hond, kat Serum (evt. LiHep-plasma) € 19,80
   8051 Dermatofyten species
differentiatie - PCR Op aanvraag Na positieve PCR Dermatofyten € 18,70
8101 Microfilaria - PCR
(semikwantitatief) Hond, kat EDTA-bloed € 29,70
8419 Microfilaria species
differentiatie - PCR Hond, kat Na positieve PCR Microfilaria € 29,70
8268 FIV - PCR (kwalitatief) Kat EDTA-bloed € 29,70
8495 Adenovirus - PCR Vogels Cloacaswab (zonder medium), faeces,
weefsel (darm, lever, nier, pancreas) € 29,70
8534 Reovirus - PCR Vogels Cloacaswab (zonder medium), faeces,
weefsel (darm, lever, nier, pancreas) € 29,70

Wanneer u één van deze testen wil aanvragen dan kunt u het testnummer onderaan het formulier bij 'Speciale wensen' zetten.

Zoekt u antwoorden? Ons team staat voor u klaar. U kunt ons bereiken via telefoon en e-mail.

Met vriendelijke groet,

Alexandra Knossenburg
Jeroen Vis
Marcel Leuven

Laboklin N.V.
Verlengde Klinkertstraat 6
6433 PL Hoensbroek
085 - 489 05 80
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.